stark bostadsmarknad under de kommande månaderna

Traditionellt är våren säsongen när bostadsmarknaden tar fart.
En ökning av antalet köpare, hjälper öka antalet försäljningar är överens, pekar på en mycket starkare marknad under de kommande månaderna.

Stad bonusar har tänts på bostadsmarknaden i London.
Stora hus går åt snabbt, ofta går till förseglade anbud.
I ett fall en fastighet anmäldes för att ha lockat 33 bud.

Dessutom är tillväxten som började i de främsta områdena i London som visar tecken på att sprida ut över resten av huvudstaden.

London fortsätter att vara motorn för nationella huspriserna med värden i huvudstaden flyttar 1,2% högre under månaden och med över 3% under det senaste kvartalet.
Däremot har tillväxten i de regioner från södra England uppgick mindre än 0,5% under de senaste tre månaderna.

Den starka utvecklingen av London är ner till en pågående obalans mellan antalet bostäder kommer ut på marknaden för försäljning och den ökade efterfrågan.
Den Hometrack index visar utbudet av bostäder till salu har ökat med 14% under det senaste kvartalet, medan efterfrågan har ökat mer än 50%.

Inkomsterna stiger, räntorna är låga, är sysselsättningen fortfarande hög, efterfrågan på bostäder ökar med invandringen och skapandet av nya hushåll, och nya husbyggen fortfarande kämpar för att hålla jämna steg med efterfrågan.

På utbudssidan är mäklarna rapporterar några ökade nivåer av utbudet på sina böcker som nya säljare kommer till marknaden kanske uppmuntrad av den senaste tidens uppgång i priserna.

Men utbudet är fortfarande på en relativt låg nivå och trots stark köpare intresse, detta i kombination med högre huspriser strypa viss efterfrågan, tyder på att aktiviteten kommer att falla mot sitt långsiktiga genomsnitt under de kommande månaderna.

Capital Economics ‘Ed Stansfield kommenterade: “Det finns helt klart fortfarande lite aptit för att köpa till dessa höga priser och banker och hypoteksinstitut verkar vara mer angelägna än någonsin att låna ut pengar.
Så länge räntorna förblir låga ingenting för dåligt kan hända. “