andra finansiella krisen på väg

Det har varit över $ 1000000000000 insvept i subprimelån under de senaste tio åren, varav mycket har avskrivits som en förlust. Vad de flesta amerikaner inte vet är att det är över $ 1500000000000 bundet i “exotiska” hypotekslån inklusive Alt-A och armar Option. Många av dessa exotiska inteckningar är planerade att återställa i de kommande sex till arton månader och kan orsaka en kris ännu större än subprime-krisen.

Många av låntagarna av “exotiska” inteckningar hade uppfattningen att ekonomin och deras finansiella ställning skulle bli bättre innan deras priser återställs. Tyvärr är det tvärtom på båda dessa fronter. Den “exotiska” inteckningar erbjöd mycket låga priser under de första åren av inteckning, många av dem erbjuder priser som understiger 5%. Problemet som kommer att orsaka nästa kris är att många av dessa priser kommer att hoppa över 8 eller 9%. Många av de människor som önskade en starkare finansiell liv kommer att se sina besparingar rasa allteftersom sin avbetalning skulle kunna öka så mycket som 50% på grund av återställning av sina lån.

Det är mycket troligt att vi närmar oss slutet av subprime-krisen som i hög grad kommer att hjälpa bostadsmarknaden. Förhoppningsvis kommer de som tog ut “exotiska” inteckningar kunna ge de ökade betalningarna för om de inte kan, kunde vi se ett problem värre än subprime-krisen. Många av dessa låntagare är prime låntagare också. Det är ganska irriterande att veta att prime låntagare kan mycket väl börja försumliga på sina hem. Utmätningar kommer att följa och det blir Deju vu igen, men ännu värre eftersom ekonomin har varit i en nedåtgående spiral för de senaste femton månaderna.