uk ser fjärde månaden i huspriserna stiger

Rikstäckande – Storbritanniens största byggnad samhälle, idag avslöjade att denna månaden såg bostadspriserna stiga igen för fjärde månaden i rad, eftersom efterfrågan på hus fortsätter att uppväga utbudet.

De senaste siffrorna från Nationwide visade att den genomsnittliga kostnaden för fastigheter ökade med 1,6 procent under hela augusti till £ 160.224. Denna ökning har sänkt den årliga prisdeflation till 2,7 procent jämfört med föregående månader siffra på 6,2 procent.

Rikstäckande sade värdet av den genomsnittliga huset är nu 3,2 procent högre än den var i början av 2009, men denna siffra är fortfarande 14,4 procent lägre än när husen kulminerade i oktober 2007.

Dessa siffror, i kombination med ett brett utbud av andra data, ytterligare re-enforces hävdar att bostadsmarknaden är på väg ur lågkonjunkturen, och följer den positiva nyheter rapporterade tidigare i veckan att beviljade bostadslån hade sett en betydande ökning, märkning en 17-månaders högsta förra månaden.

Men Nationwide konstaterade att ökningen av hus värden var att påverkas av bristen på bostäder för närvarande finns på marknaden, tillsammans med de låga priser sett i historien.

Rikstäckande chefsekonom Martin Gahbauer, sade: “Den exceptionellt låga räntenivån ger en förklaring till varför huspriserna inte har upprepat de mycket kraftiga fall i 2008.”

Hushållen betalar betydligt mindre i ränta på bolån till följd av rekordlåga Bank of England basränta, som tidigare skulle de ha tillbringar cirka 38 procent av sin lön till tjänsten inteckning, medan nu de betalar 28 procent, sade Gahbauer.

“Nedgången i kostnader skuldbördan har inneburit att färre husägare står under omedelbar finansiell press att sälja än man kunnat vänta i en nedåtgående ekonomisk bakgrund med stigande arbetslöshet.

“Delvis som ett resultat, har färre begagnade fastigheter kommit ut på marknaden än vad som normalt är fallet i lågkonjunktur, vilket har bidragit till att flytta balansen mellan utbud och efterfrågan mer positiv till säljarna under loppet av 2009.”

Lägre priser har också orsakat leverantörer att skära ner på ränta betalas från sparkonton, men den här månaden har sett några positiva tecken på återhämtning på sparmarknaden, eftersom priserna på vissa sparkonton har nu nått 3,25% – mer än 6 gånger den nuvarande basränta , medan fast ränta obligationer har drabbats 4,25%.